Toonkunstkoor op L1-radio

L1 heeft het concert van 2 december j.l. in de Kathedraal van Roermond opgenomen. De uitzendingen van dit concert waren op de radio op 25 december 's morgens van 9 - 10 uur en 's avonds in het programma de 'Klassieke Avond van L1' tussen 18 en 21 uur.
Op TV zat een item over dit concert in het programma 'Blaaskracht' en werd tot 6 jan. 2019 diverse keren herhaald

Deze uitzending is via uitzending gemist nog eens terug te beluisteren.

Er staan op deze pagina twee linken naar de radio-uitzending:

  • de eerste is de uitzending van 's morgens en begint direct met A Ceremony of Carols van Benjamin Britten en na 24:45 min. begint From the Bavarian Highlands van Edward Elgar.
  • in de avonduitzending worden beide uitvoeringen nog eens herhaald. A Ceremony of Carols begint na 02:05:58 uur en From the Bavarian Highlands na 02:31:00 uur. Deze twee werken worden vooraf gegaan door de zes liederen van Barber en Elgar die Karola Pavone zong met pianobegeleiding van Ainoa Padrón. Dit onderdeel begint op 01:48:50 uur.

A Ceremony of Carols van Benjamin Britten
Benjamin Britten schreef dit werk in 1942 aan de hand van middeleeuwse en vroeg-Engelse literatuur. In eerste instantie componeerde hij een “bundel” van zes liederen. Hij was er ontevreden over en kwam uiteindelijk met een elfdelig werk. Het werk is geschreven voor vrouwenkoor, sopraan solo, alt solo en harp (eventueel te vervangen door piano). In 1955 verscheen ook een arrangement voor gemengd koor met solisten en harp of piano. Het TooonkunstKoor Roermond heeft dit arrangement op 2 december uitgevoerd.

From the Bavarian Highlands van Edward Elgar
Via de uitvoering van 'From the Bavarian Highlands' van Edward Elgar maken we kennis met de lichtere kant van de Elgar. Vanaf 1890 bracht de familie Elgar enkele jaren hun vakantie door in Zuid Beieren. Het gebied had in die tijd niet de levendigheid die het nu heeft. Hierdoor brachten de Elgars de avonden meestal door in lokale uitspanningen om met een drankje te genieten van volksmuziek en dans uit de streek. Overdag wandelden ze veel en genoten van de natuur. Al tijdens hun vakantie in Beieren schreef zijn vrouw Alice zes gedichten in de stijl van Beierse volksliederen. Toen ze in 1894 terug kwamen in Engeland begon Elgar deze gedichten op muziek te zetten. De invloeden van de genoten vakantie zijn duidelijk te horen in de muziek. Elgar schreef de liederen oorspronkelijk met pianobegeleiding en schreef de orkestrale versie later.

Het intermezzo waarin Karola Pavone met pianobegeleiding van Ainoa Padrón zes liederen zong van Barber en Elgar.

 

Voor 'uitzending gemist' van dit programma op L1-radio
klik hier !